Cephei » Specials » Schaatsrecords
Creëer

Wereldrecords, Olympische records en Nederlandse records

Zowel nationaal als internationaal hebben schaatsers fantastische tijden op de klok gezet. Oude toptijden worden regelmatig verbeterd. Hieronder een overzicht van de wereldrecords, Olympische records en Nederlandse records.

Schaatsrecords

Wie is de beste? Wie is de snelste? Komt er ooit nog iemand aan de tijden? Binnen het schaatsen zijn een aantal records van grote betekenis. Dit zijn de wereldrecords, de Olympische records en de Nederlandse records. Stuk voor stuk staan de tijden erg scherp. Het wordt een hele opgave deze in de toekomst te verbeteren.


Wereldrecords

De meest indrukwekkende tijden ter wereld: de wereldrecords. Jaar na jaar strijden topatleten over de gehele wereld om wedstrijdoverwinningen en kampioenschappen. Wanneer de omstandigheden perfect zijn en de topvorm is bereikt, zal een nieuw wereldrecord altijd tot de mogelijkheden behoren. Als schaatsliefhebber is het altijd wachten op die ene geweldige rit. Een hoogtepunt in het schaatsen: de wereldrecords.

Olympische records

De Olympische Spelen is het belangrijkste toernooi voor menig topatleet. Zowel de Zomerspelen als de Winterspelen worden eens in de vier jaar gehouden. Veel topsporters werken hier gedisciplineerd naar toe. Op de Spelen moet het allemaal gebeuren. Afhankelijk van het organiserende land en de daarbij behorende ijsbaan, kunnen de Olympische records om de vier jaar verbeterd worden. Het is altijd genieten van het spectakel tijdens de wedstrijden, maar als de omstandigheden goed zijn en de topvorm is bereikt, zijn de huidige Olympische records bij lange na niet veilig.

Nederlandse records

Veel mensen in ons klein kikkerland hebben goede schaatsgenen. Wij zijn een echt schaatsras. Dat is ook te zien aan al de talenten en alle schaatsgrootheden die Nederland heeft voortgebracht. De schaatsers en schaatsster die ons land vertegenwoordigen zijn tevens in staat zichzelf te meten met de wereldtop. Hierdoor staan de Nederlandse records erg scherp. Een aantal daarvan zitten dicht tegen het wereldrecord aan of zijn inmiddels het wereldrecord. Dit zijn topprestaties om als Nederlander erg trots op te zijn.

De ploegenachtervolging
De ploegenachtervolging is de nieuwste discipline binnen het langebaanschaatsen. De eerste officiële wedstrijd werd in het seizoen 2002-2003 verreden. Vanaf 2006 is de ploegenachtervolging van start gegaan als officiële discipline op de Olympische Spelen (Turijn). In totaal rijden er drie schaatsers of schaatssters binnen één ploeg.

Verschillen tussen heren en dames

Nationaal en Internationaal worden er zes afstanden in wedstrijdverband gereden. Er zijn enkele verschillen tussen de heren en dames. Zo rijden de heren de 10000 meter en geen 3000 meter. Bij dames is dat precies omgekeerd. Daarnaast is de ploegenachtervolging voor dames een kortere afstand dan de ploegenachtervolging voor heren. Hieronder een overzicht:

HerenDames
500 meter500 meter
1000 meter1000 meter
1500 meter1500 meter
5000 meter3000 meter
10000 meter 5000 meter
Ploegenachtervolging: 8 ronden (3098,88 meter)Ploegenachtervolging: 6 ronden (2324,16 meter)

Schaatsen: de Wereldrecords

Het allermooiste om naar te kijken in de schaatssport: een wereldrecord. Een geweldig moment als een schaatser of schaatsster de snelste persoon op aarde wordt. Wie zijn de snelste mensen op een schaa…
Gepubliceerd door Cephei op 18-08-2013. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Schrijf mee!