Cephei » Specials » Dieet beginnen

Het starten van een goed dieet

Het starten van een goed dieet Een goed begin is het halve werk. Dit bekende spreekwoord is in de wereld van diëten zeker op zijn plaats. Zonder een goed begin van het dieet zullen de resultaten tegenvallen. Om hiervoor te waken is het belangrijk een aantal zaken op orde te hebben. Kennis en toepassing over de belangrijkste onderwerpen zorgen voor een uitstekende uitgangspositie. Men zegt niet voor niets "Als je iets doet, doe het dan goed".

Dieet beginnen


Doelen en motivatie

Dit is waar het allemaal begint. Het hebben van een doel. Maar is het wel een realistisch doel? En hoe kun je het beste gemotiveerd blijven? Met de correcte doelstellingen en de juiste motivatie is de weg naar succes op een goede manier begonnen.

Wat is mijn vetpercentage?

Voor een nauwkeurige bepaling van de caloriebehoefte is het vetpercentage een belangrijk gegeven. Belangrijker nog is de mogelijkheid om accuraat de progressie bij te kunnen houden. Voor zowel mannen als vrouwen is er een eenvoudige en zeer geschikte meting beschikbaar. Er zijn echter wel een aantal kleine verschillen tussen de twee geslachten.

Hoe bereken ik mijn caloriebehoefte?

Samen met het meten van het vetpercentage is dit het volgende onderwerp dat beheerst dient te worden. De caloriebehoefte (ook wel "onderhoud" genoemd) is de basis. Dit zijn de calorieën die iemand dagelijks nodig heeft om het lichaam te voorzien van voldoende energie. Om vet te verliezen zal er te allen tijde onder het onderhoud gegeten moeten worden. Dit maakt de caloriebehoefte een vaak terugkerend onderwerp vóór, tijdens en na een dieet.

Het calorietekort

Hier begint dan het echte werk. Het opstellen van een calorietekort. Om lichaamsvet te kunnen verliezen zal er altijd een calorietekort gecreëerd moeten worden. Dit kan op een aantal verschillende manieren. Deze manieren hebben allemaal zowel voor- als nadelen en zijn afhankelijk van persoonlijke situaties.

Het bijhouden van progressie

Wanneer een dieet gestart is, zal er progressie bijgehouden moeten worden. Dit is van belang om te zien of het juiste pad is ingeslagen. Daarnaast zal er moeten worden bijgeschaafd aan de hand van de resultaten uit de praktijk. Indien dit niet gedaan wordt, zullen veel mensen de indruk hebben dat er niets of nauwelijks gebeurt. Het woord "opgeven" komt daardoor steeds dichterbij. Met het bijhouden van progressie is het mogelijk om op de juiste weg te blijven en gemotiveerd te zijn.
Hoe bereken ik mijn caloriebehoefte

Hoe bereken ik mijn caloriebehoefte

Afvallen? Aankomen? Het weten van de caloriebehoefte is daarvoor een uitermate handig gegeven. Maar hoe moet dit nou berekend worden en wat zijn de verschillende mogelijkheden? Hoeveel waarde kan er g…

Wat is mijn vetpercentage? (voor mannen)

Hoe kun je je vetpercentage achterhalen? Wat is de meest geschikte methode? En hoe is dit het best uit te voeren en te berekenen? Meten is weten wordt er ook wel eens gezegd. Een handige tabel met vet…

Wat is mijn vetpercentage? (voor vrouwen)

Hoe kun je je vetpercentage achterhalen? Wat is de meest geschikte methode? En hoe is dit het best uit te voeren en te berekenen? Meten is weten wordt er ook wel eens gezegd. Een handige tabel met vet…
Dieet, het bijhouden van progressie

Dieet, het bijhouden van progressie

Menig mens heeft het wel eens geprobeerd. Het meerendeel is echter gefaald. Diëten is voor velen geen fijne ervaring. Dat het verliezen van een aantal kilo's geen plezierige opgave is, is algemeen bek…
Dieet, doelen en motivatie

Dieet, doelen en motivatie

Wie kent ze niet? De reclames op TV of internet over het krijgen van een perfect lichaam in 30 dagen. En wat te denken van 10 kilo afvallen in twee weken? We weten inmiddels allemaal dat het eenvoudig…
Dieet, het calorietekort

Dieet, het calorietekort

Dit is dé belangrijkste stap binnen een succesvol dieet. Het opzetten van een calorietekort. Maar hoe moet dit gedaan worden? Wat is de beste methode? En wat zijn de richtlijnen voor voeding? Een diee…
Gepubliceerd door Cephei op 12-08-2013, laatst gewijzigd op 22-08-2013. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.